Di pagi sabtu yang cerah, dengan
perasaan ceria dan cerah di hati aku bersemangat menjenguk dapur untuk membuat
Pengat Durian Special Ummi. What??? Bfast pengat durian??? Apa kes pagi2 dok
pulun pengat ni dak Shida oiii??? Hahahaa...
Inilah sarapan pagi aku sekeluarga hari ni, pengat
durian yang dimakan bersama roti, salah satu favourite aku tapi amat jarang2
dibuat. Kenapa yer? Sebabnya, sume orangkan maklum, durian ni adalah spesis yang
bermusim. Bile tibenye musim, ape lagi zass jerlah. Lagipun nak membuatnye
bukannye payah sangat pun. Campak durian dalam periuk bersama gula Melaka,
tenggekkan atas api dan kacau sampai sebati. Masuk santan, garam secukup rase,
tunggu sehingga mendidih pastu siapppp....
Aku anak beranak bolehlah dilabelkan sebagai penggemar
tegar durian. Tak kiralah, durian mentah ker, bubur ker, pengat ker waima tempoyak sekalipun sumenye
kami belasah licin. Hehehe...
No comments:
Post a Comment