Hari Ahad aritu sememangnya dah
plan nak masak tomyam….. Itupun gara-gara terpandang gambar tomyam yang begitu
menyelerakan di dalam majalah Rasa. Aku kadang2 pelik sungguh tak dapat menahan
rasa bila melihat makanan yang begitu mengiurkan. Mulalah jiwa dan raga ini tak
tertahan-tahan nak memasak. Nak2 plak dah lama sungguh tak masak tomyam ni.
Tetibe teringat plak kat buah hati, kalau makan kat luar dia mesti memilih tomyam
sebagai makanan pilihan. Sambil menghirup kuah tomyam, otak aku ni asyik
terfikir dan tertanya-tanya apakah menu berbuka puasa buah hati ek…. Cian dia berbuka
sorang2…
Opsss!!!!! Ada tips sikit nak kongsi. Jika nak memasak
tomyam n nak makan berulang2 kali banyaknye siapkan 1 periuk kuah tomyam
dan daging terlebih dahulu tetapi jangan mencampurkan ayam, udang, sotong
dan sayur-sayuran. Potong ayam, seafood dan sayur-sayuran dan simpan dahulu
dalam peti sejuk. Nanti…. jika time nak makan baru ambil sedikit kuah tadi (
buat dalam periuk lain), panaskan semula baru masukkan ayam, seafood dan
sayur-sayuran!. Untuk kuah yang asal tu simpan dan panaskan selalu. Boleh tahan
2 hingga 3 hari!!. Satu lagi sebabnya buat macam ni untuk mengelakkan seafood
dan sayur tu mengecut jika terlalu lama terendam dalam kuah yang masam tu. Bayangkan
kalau makan tomyam dengan semua bahan didalamnya kecut-kecut. Tentu tak best
dan merosakkan mood nak makan kan!!!!!
Lagi satu…. kalau ada kuah lebih jangan di buang. Masukkan
dalam bekas plastik dan bekukan dalam peti sejuk!! Bila-bila masa kalau
nak makan panaskan balik kuah tu. Tinggal bubuh seafood dan sayur jer…!!!
No comments:
Post a Comment